Skip to main content

Zonneboilers

Goedkoop & ecologisch huishoudelijk warm water

Een zonneboiler vangt de energie (licht en warmte) van de zon op om water te verwarmen. Warm water voor huishoudelijk gebruik is de tweedegrootste energievreter in een huishouden. De hoeveelheid warm water dat dagelijk verbruikt wordt per persoon is enorm (bad en douche, afwas,...). Door zonne-energie te gebruiken om dit water te verwarmen, kan je tot 70% energie besparen (lees: geld besparen) op je energiefactuur voor het opwarmen van water.

Zonneboiler vs. zonnepanelen?

Een zonneboiler zet de energie van de zon niet om in elektriciteit, zoals zonnepanelen dat doen. Een zonneboiler zet de energie rechtstreeks om in warmteenergie, en is dus veel efficiënter dan zonnepanelen. Bovenien is het plaatsen van een zonneboiler ook veel goedkoper dan zonnepanelen, waardoor het terugverdien-effect van de investering veel groter is. Op slechts enkele jaren is de kostprijs van je zonneboiler terugbetaald!

Installatie van een zonneboiler

Het water wordt via de zonnecollector op het dak van je woning voorverwarmd en eventueel (in combinatie met een convetioneel systeem) bijverwarmd tot de gevraagde temperatuur, en dan naar de boiler gepompt waar het opgeslagen wordt voor gebruik. Een zonneboiler-installatie is relatief goedkoop in aanschaf, zeker als je eerst even opzoek gaat naar de eventuele subsidies die je van de overheid kan krijgen. De zonneboiler is ook bijna onderhoudsvrij een heeft een zeer lange levensduur. Eenmaal de zonneboiler geplaatst, krijg je dus gratis groene energie, recht van de zon. De zonneboiler is dus niet alleen een investering om direct geld te besparen, het is ook een investering in de toekomst van uw kinderen!

Voor je een zonneboiler en/of zonnepanelen installeerd: de eerste stappen om zuinig om te springen zijn natuurlijk de basics: isolatie en uw cv-verwarmingsketel. Eerste en belangrijkste stap is de isolatie van je dak en ramen! Stap 2 is het vervangen van je oude cv-ketel door een nieuwe hoog-rendements condensatieketel. Wij raden de condensatieketels van Atag en Viessman aan.